Tekst do zadań 1.–5. to
Co nie będzie potrzebne do przygotowania jajek w kształcie myszek i kurczaków?
Która z czynności powinna być wykonana jako pierwsza?
W wyróżnionym zdaniu
Kiedy, zgodnie z przepisem, należy rozciąć jajka?
Wskaż wyraz, w którym „ó” nie wymienia się na „o”.
Który z czasowników jest w czasie przeszłym?
Wskaż rzeczownik rodzaju męskiego.
Jakich zwyczajów wielkanocnych dotyczy tekst?
Wskaż zdanie, które podaje nieprawdziwą informację.
Tekst do zadań 1.–5.
Przeczytaj tekst i rozwiąż zadania.
Pyszne i śliczne jajka w kształcie myszek lub kurczaków
Co Ci będzie potrzebne?- jajka
- kawałek żółtego sera
- rzodkiewki
- kilka plasterków szynki
- kiszony ogórek
- majonez
- sól, mielony pieprz
- do ozdoby: świeża natka pietruszki, szczypiorek, ziarna pieprzu
Ugotuj jajka (8 minut od czasu, kiedy woda zacznie się gotować), a potem je ostudź. Kiedy będą już zimne, przekrój je wzdłuż na pół. Delikatnie wyjmij żółtka i włóż je do miseczki. Teraz przygotuj farsz do jajek, czyli to, co położysz w miejsce żółtek. Zetrzyj ser na tarce (uważaj na palce!). Pokrój szynkę, rzodkiewkę i ogórek w malutką kosteczkę. Wrzuć wszystkie pokrojone i starte składniki do miseczki, dodaj majonez — łyżkę lub dwie, jeśli użyłeś większej ilości składników. Całość dopraw solą i pieprzem, a potem wymieszaj. Jeśli składniki farszu się rozlatują, dodaj jeszcze ciut majonezu. Teraz nałóż nadzienie do każdego jajka. Przystrój natką pietruszki, rzodkiewką i ogórkiem. Możesz stworzyć na przykład kurczaka z dziobem z rzodkiewki lub śmieszną myszkę (ogonek i wąsiki ze szczypiorku, nosek i oczy z pieprzu w ziarnach, uszy z ogórka).
(„Kumpel” nr 6/2013)
Tekst do zadań 1.–5.
Przeczytaj tekst i rozwiąż zadania.
Pyszne i śliczne jajka w kształcie myszek lub kurczaków
Co Ci będzie potrzebne?- jajka
- kawałek żółtego sera
- rzodkiewki
- kilka plasterków szynki
- kiszony ogórek
- majonez
- sól, mielony pieprz
- do ozdoby: świeża natka pietruszki, szczypiorek, ziarna pieprzu
Ugotuj jajka (8 minut od czasu, kiedy woda zacznie się gotować), a potem je ostudź. Kiedy będą już zimne, przekrój je wzdłuż na pół. Delikatnie wyjmij żółtka i włóż je do miseczki. Teraz przygotuj farsz do jajek, czyli to, co położysz w miejsce żółtek. Zetrzyj ser na tarce (uważaj na palce!). Pokrój szynkę, rzodkiewkę i ogórek w malutką kosteczkę. Wrzuć wszystkie pokrojone i starte składniki do miseczki, dodaj majonez — łyżkę lub dwie, jeśli użyłeś większej ilości składników. Całość dopraw solą i pieprzem, a potem wymieszaj. Jeśli składniki farszu się rozlatują, dodaj jeszcze ciut majonezu. Teraz nałóż nadzienie do każdego jajka. Przystrój natką pietruszki, rzodkiewką i ogórkiem. Możesz stworzyć na przykład kurczaka z dziobem z rzodkiewki lub śmieszną myszkę (ogonek i wąsiki ze szczypiorku, nosek i oczy z pieprzu w ziarnach, uszy z ogórka).
(„Kumpel” nr 6/2013)
Tekst do zadań 1.–5.
Przeczytaj tekst i rozwiąż zadania.
Pyszne i śliczne jajka w kształcie myszek lub kurczaków
Co Ci będzie potrzebne?- jajka
- kawałek żółtego sera
- rzodkiewki
- kilka plasterków szynki
- kiszony ogórek
- majonez
- sól, mielony pieprz
- do ozdoby: świeża natka pietruszki, szczypiorek, ziarna pieprzu
Ugotuj jajka (8 minut od czasu, kiedy woda zacznie się gotować), a potem je ostudź. Kiedy będą już zimne, przekrój je wzdłuż na pół. Delikatnie wyjmij żółtka i włóż je do miseczki. Teraz przygotuj farsz do jajek, czyli to, co położysz w miejsce żółtek. Zetrzyj ser na tarce (uważaj na palce!). Pokrój szynkę, rzodkiewkę i ogórek w malutką kosteczkę. Wrzuć wszystkie pokrojone i starte składniki do miseczki, dodaj majonez — łyżkę lub dwie, jeśli użyłeś większej ilości składników. Całość dopraw solą i pieprzem, a potem wymieszaj. Jeśli składniki farszu się rozlatują, dodaj jeszcze ciut majonezu. Teraz nałóż nadzienie do każdego jajka. Przystrój natką pietruszki, rzodkiewką i ogórkiem. Możesz stworzyć na przykład kurczaka z dziobem z rzodkiewki lub śmieszną myszkę (ogonek i wąsiki ze szczypiorku, nosek i oczy z pieprzu w ziarnach, uszy z ogórka).
(„Kumpel” nr 6/2013)
Tekst do zadań 1.–5.
Przeczytaj tekst i rozwiąż zadania.
Pyszne i śliczne jajka w kształcie myszek lub kurczaków
Co Ci będzie potrzebne?- jajka
- kawałek żółtego sera
- rzodkiewki
- kilka plasterków szynki
- kiszony ogórek
- majonez
- sól, mielony pieprz
- do ozdoby: świeża natka pietruszki, szczypiorek, ziarna pieprzu
Ugotuj jajka (8 minut od czasu, kiedy woda zacznie się gotować), a potem je ostudź. Kiedy będą już zimne, przekrój je wzdłuż na pół. Delikatnie wyjmij żółtka i włóż je do miseczki. Teraz przygotuj farsz do jajek, czyli to, co położysz w miejsce żółtek. Zetrzyj ser na tarce (uważaj na palce!). Pokrój szynkę, rzodkiewkę i ogórek w malutką kosteczkę. Wrzuć wszystkie pokrojone i starte składniki do miseczki, dodaj majonez — łyżkę lub dwie, jeśli użyłeś większej ilości składników. Całość dopraw solą i pieprzem, a potem wymieszaj. Jeśli składniki farszu się rozlatują, dodaj jeszcze ciut majonezu. Teraz nałóż nadzienie do każdego jajka. Przystrój natką pietruszki, rzodkiewką i ogórkiem. Możesz stworzyć na przykład kurczaka z dziobem z rzodkiewki lub śmieszną myszkę (ogonek i wąsiki ze szczypiorku, nosek i oczy z pieprzu w ziarnach, uszy z ogórka).
(„Kumpel” nr 6/2013)
Tekst do zadań 1.–5.
Przeczytaj tekst i rozwiąż zadania.
Pyszne i śliczne jajka w kształcie myszek lub kurczaków
Co Ci będzie potrzebne?- jajka
- kawałek żółtego sera
- rzodkiewki
- kilka plasterków szynki
- kiszony ogórek
- majonez
- sól, mielony pieprz
- do ozdoby: świeża natka pietruszki, szczypiorek, ziarna pieprzu
Ugotuj jajka (8 minut od czasu, kiedy woda zacznie się gotować), a potem je ostudź. Kiedy będą już zimne, przekrój je wzdłuż na pół. Delikatnie wyjmij żółtka i włóż je do miseczki. Teraz przygotuj farsz do jajek, czyli to, co położysz w miejsce żółtek. Zetrzyj ser na tarce (uważaj na palce!). Pokrój szynkę, rzodkiewkę i ogórek w malutką kosteczkę. Wrzuć wszystkie pokrojone i starte składniki do miseczki, dodaj majonez — łyżkę lub dwie, jeśli użyłeś większej ilości składników. Całość dopraw solą i pieprzem, a potem wymieszaj. Jeśli składniki farszu się rozlatują, dodaj jeszcze ciut majonezu. Teraz nałóż nadzienie do każdego jajka. Przystrój natką pietruszki, rzodkiewką i ogórkiem. Możesz stworzyć na przykład kurczaka z dziobem z rzodkiewki lub śmieszną myszkę (ogonek i wąsiki ze szczypiorku, nosek i oczy z pieprzu w ziarnach, uszy z ogórka).
(„Kumpel” nr 6/2013)
Tekst do zadań 9.–10.
Przeczytaj tekst i rozwiąż zadania.
Bogato zdobione pisanki są symbolem świąt wielkanocnych. Robiono je w Polsce już kilkaset lat temu. Najstarsze, pochodzące z końca X wieku, odnaleziono podczas wykopalisk archeologicznych w pozostałościach grodu na opolskiej wyspie Ostrówek.
Dawniej pisanki ozdabiano różnymi sposobami. Najbardziej znany sposób to kreślenie roztopionym woskiem różnorodnych wzorów na skorupce, a następnie barwienie jajek na różne kolory. Po zdjęciu wosku na skorupce zostawał wzór.
Pisanki nazywano też pisami, malowankami, czarnulkami, kraszankami, drapankami, oklejankami. Nazwa była związana właśnie ze sposobem zdobienia jajek. Kraszanki robiło się głównie w północnej części kraju, nalepianki – w województwie krakowskim i w okolicach Łowicza, a oklejanki – na Mazowszu.
Śmigus-dyngus, zwany też lanym poniedziałkiem, jest obyczajem związanym z drugim dniem Wielkanocy. Dawniej były to dwa różne zwyczaje. Śmigus oznaczał lekkie uderzanie dziewcząt wierzbowymi gałązkami tak długo, aż dadzą odpowiedni okup. Dyngusem nazywano podarki gospodyń dla chłopców, którzy przychodzili z życzeniami świątecznymi. W ten sposób dziewczęta wykupywały się też od polewania zimną wodą. Z czasem zwyczaje te zastąpiono oblewaniem wodą. Połączenie obu tradycji wzięło się też stąd, że występowały one tego samego dnia.
Tekst do zadań 9.–10.
Przeczytaj tekst i rozwiąż zadania.
Bogato zdobione pisanki są symbolem świąt wielkanocnych. Robiono je w Polsce już kilkaset lat temu. Najstarsze, pochodzące z końca X wieku, odnaleziono podczas wykopalisk archeologicznych w pozostałościach grodu na opolskiej wyspie Ostrówek.
Dawniej pisanki ozdabiano różnymi sposobami. Najbardziej znany sposób to kreślenie roztopionym woskiem różnorodnych wzorów na skorupce, a następnie barwienie jajek na różne kolory. Po zdjęciu wosku na skorupce zostawał wzór.
Pisanki nazywano też pisami, malowankami, czarnulkami, kraszankami, drapankami, oklejankami. Nazwa była związana właśnie ze sposobem zdobienia jajek. Kraszanki robiło się głównie w północnej części kraju, nalepianki – w województwie krakowskim i w okolicach Łowicza, a oklejanki – na Mazowszu.
Śmigus-dyngus, zwany też lanym poniedziałkiem, jest obyczajem związanym z drugim dniem Wielkanocy. Dawniej były to dwa różne zwyczaje. Śmigus oznaczał lekkie uderzanie dziewcząt wierzbowymi gałązkami tak długo, aż dadzą odpowiedni okup. Dyngusem nazywano podarki gospodyń dla chłopców, którzy przychodzili z życzeniami świątecznymi. W ten sposób dziewczęta wykupywały się też od polewania zimną wodą. Z czasem zwyczaje te zastąpiono oblewaniem wodą. Połączenie obu tradycji wzięło się też stąd, że występowały one tego samego dnia.
Przed Tobą 10 zadań do rozwiązania. Przeczytaj uważnie każde polecenie, a następnie kliknij w kółko przy prawidłowej odpowiedzi.
Powodzenia!
opis pisanek.
przepis na wielkanocne smakołyki.
opowiadanie o przygotowaniach do świąt wielkanocnych.
zaproszenie na wielkanocne przyjęcie.
szczypior
marchewka
żółty ser
rzodkiewka
nadziewanie jajek
rozcinanie jajek i wyjmowanie żółtek
dekorowanie jajek
obieranie jajek
jest 1 przysłówek i 1 rzeczownik.
jest 1 przymiotnik i 1 rzeczownik.
jest 1 przysłówek i 2 rzeczowniki.
jest 1 przymiotnik i 2 rzeczowniki.
Osiem minut po ugotowaniu.
Gdy jajka wystygną.
Gdy jajka będą lekko ciepłe.
Po przygotowaniu farszu.
przekrój
żółtko
nałóż
sól
gotuję
jem
sprzątałam
będę piec
pisanka
pisklę
królik
ciasto
święcenia pokarmów i robienia pisanek
zdobienia jajek i polewania się wodą
święcenia palemek i malowania jajek
oblewania się wodą i szukania ukrytych podarunków
W różnych regionach Polski różnie nazywa się zdobione jajka.
Najstarsze polskie pisanki archeolodzy znaleźli w okolicach Ostrowca.
Śmigus i dyngus przez długi czas były odrębnymi zwyczajami.
Śmigus-dyngus to zwyczaj związany z poniedziałkiem wielkanocnym.