Przeczytaj dokładnie historię bohatera
Grupa zawodów gastronomicznych
Anna (lat 27), Kucharz
Anna od dziecka nie miała wątpliwości, kim będzie jak dorośnie. Odkąd pamięta, kuchnia była jej ukochanym miejscem. Przez długie lata przyglądała się pracy swojej babci, niekwestionowanej królowej kuchni, która potrafiła z niczego przygotowywać wykwintne potrawy. To babcia była jej pierwszą mistrzynią. Wprowadzała Annę w tajniki tradycyjnej kuchni polskiej, ale razem próbowały także specjałów, które znajdowały w przepisach kuchni świata. Anna długo wahała się, co lubi bardziej: gotowanie czy pieczenie. Kiedy jednak w wieku 7 lat przygotowała pierwszy w swoim życiu tort i nie był on tak pyszny, jak wypieki babci, podjęła decyzję, że jednak zajmie się gotowaniem, a piecznie pozostawi innym. Anna od najmłodszych lat stawiała sobie wysokie wymagania. Zawsze dobrze się uczyła i starała się wykonywać wszystko najlepiej, jak potrafi. Po ukończeniu gimnazjum podjęła naukę w zasadniczej szkole gastronomicznej. Była najlepszą uczennicą w szkole. Startowała z powodzeniem w wielu konkursach gastronomicznych, a w trakcie praktyk otrzymała nagrodę w konkursie na najlepszą zupę regionalną. Po ukończeniu z wyróżnieniem szkoły zawodowej, Anna od razu postanowiła zdobyć średnie wykształcenie, podejmując naukę w technikum, w klasie żywienia i usług gastronomicznych. Tę szkołę także ukończyła z wyróżnieniem, a pod koniec technikum podjęła pracę w kuchni pensjonatu górskiego. Dziś pracuje w restauracji cenionego hotelu w tej samej miejscowości. W przyszłości chciałaby stworzyć własną restaurację z kuchnią polską.
 
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego