Ilona (lat 27), Cukiernik
Z otrzymanych opisów, wybierzcie te, które Waszym zdaniem są kluczowe / najważniejsze w karierze.
Utwórzcie z wybranych elementów dowolny kształt kariery.
Ilona nie zastrzegła znaku firmowego, a ktoś powielił jej pomysł oraz otworzył konkurencyjną cukiernię w tym samym mieście. Co powinna zrobić Ilona? Wskaż wszystkie prawidłowe odpowiedzi.   
Niestety, to nie był dobry wybór. Spróbuj jeszcze raz.
Błędny klocek! Zastanów się, który z klocków byłby właściwy.
Nie poddawaj się! Wybierz kolejny klocek.
To nie jest dobry wybór! Spróbuj wybrać inną propozycję.
Świetnie! Wybierz następny klocek!
Brawo! Bardzo dobry ruch!
Jesteś już o krok od ułożenia wszystkich klocków kariery!
Świetnie! Wybierz następny klocek!
Brawo! Bardzo dobry ruch!
Jesteś już o krok od ułożenia wszystkich klocków kariery!
Gratulacje! Ułożyłeś/ułożyłaś wszystkie klocki kariery!
Powrót
Tym razem się nie udało. Ale nic straconego.
Czy jesteś pewien/pewna, że to dobry kierunek Twojej kariery?
Powrót Spróbuj ponownie
Umiejętność stosowania procedur
Umiejętność pracy pod presją czasu
Ocenianie przydatności surowców
Wiedza z metod wypieku
Zdolności manualne
Wrażliwość estetyczna
Umiejętność modyfikowania przepisów
Znajomość produktów spożywczych
Ukończenie zasadniczej szkoły zawodowej w zawodzie cukiernika
Umiejętność wyeksponowania produktów w zależności od okoliczności
Przygotowywanie różnego rodzaju nadzień, np. kremów, galaretek, polew, owoców, marmolad, ponczów
Mieszanie surowców w zależności od rodzaju ciast oraz ich wyrabianie
Wykańczanie ciast glazurą, galaretką, cukrem pudrem lub kuwerturą, w zależności od rodzaju ciasta lub ciastek
Wykonywanie ciast, ciastek i deserów zgodnie z recepturą
Umiejętność przestawiania się z jednej czynności na inną
Znajomość obsługi maszyn i urządzeń cukierniczych
Cierpliwość
Bogata wyobraźnia
Praktyka zawodowa
Wyczucie smaku
Wrażliwość muzyczna
Powtarzanie tych samych zadań
Doświadczenie pracy w terenie
Umiejętność analitycznego myślenia
Opieka i pielęgnacja innych
Odporność na zmienne warunki pogodowe
Uprawnienia instruktorskie
Zdolności matematyczne
Poznać konkurencję
Zmodyfikować stare przepisy i wzbogacić wybór wyrobów cukierniczych
Podnieść swoje kwalifikacje zawodowe
Użyć wyobraźni i wykreować nowe, niepowtarzalne wypieki
Nic nie zmieniać
Odwiedzić Urząd Pracy
Zamknąć swoją cukiernię
Zrezygnować z planów uruchamiania drugiej cukierni
2_1
1_2
1_2
1_1
2_1
2_1
1_2
2_1
1_2
2_1
1_2
1_2
1_1
1_2
1_1
1_2
1_1
2_1
2_1
2_1
1_2
2_1
2_1
2_1
2_1
1_2
1_2
1_1
2_1
2_1
1_2
1_2
2_1
2_1
2_1
1_2
2_1
2_1
2_1
2_1
Wykańczanie ciast glazurą, galaretką, cukrem pudrem lub kuwerturą, w zależności od rodzaju ciasta lub ciastek
Przygotowywanie różnego rodzaju nadzień, np. kremów, galaretek, polew, owoców, marmolad, ponczów
Mieszanie surowców w zależności od rodzaju ciast oraz ich wyrabianie
Umiejętność wyeksponowania produktów w zależności od okoliczności
Ukończenie zasadniczej szkoły zawodowej w zawodzie cukiernika
Wykonywanie ciast, ciastek i deserów zgodnie z recepturą
Obsługa maszyn i urządzeń cukierniczych
Umiejętność modyfikowania przepisów
Umiejętność pracy pod presją czasu
Znajomość produktów spożywczych
Umiejętność stosowania procedur
Ocenianie przydatności surowców
Wiedza z metod wypieku
Wrażliwość estetyczna
Zdolności manualne
Bogata wyobraźnia
Praktyka zawodowa
Wyczucie smaku
Cierpliwość
Poniżej znajduje się 28 klocków, z czego 20 jest prawidłowych i tworzących zestaw: umiejętności – zielone,
wiedzy i doświadczenia – czerwone, cech – niebieskie, czynności – fioletowe. 
Bazując na historii bohatera ułóż z 20 klocków Jego karierę biorąc pod uwagę niezbędne umiejętności, wiedzę i doświadczenie, cechy oraz wykonywane czynności.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego