Page 377 - książka gotowa + okładkastr1 i 4
P. 377
Podział uczniów na 3 zespoły (każda grupa wybiera lidera i co najmniej jedno zadanie z
każdej kategorii).
2. Dobór właściwych przyrządów do dokonania dokumentacji ekoznaków umieszczonych na
produktach spożywczych i kosmetykach.
3. Analiza i dokumentowanie wykonanych zadań
Zaprojektowanie planszy z ekoznakami najczęściej pojawiających się na produktach
spożywczych i kosmetykach, opracowanie zasad postępowania świadomego konsumenta, przygotowanie
prezentacji multimedialnej dotyczącej znaczenia ekoznaków, nagranie filmu o znaczeniu znaków
ekologicznych na produktach spożywczych i kosmetykach.
Faza II
Sformuowanie tematów i ustalenie zakresu projektów – około 2 godziny.
Hipotetyczne tematy zadań dla grup z każdej kategorii.
1. Co warto wiedzieć o ekoznakach?
Planowany zakres projektu:
rozpoznanie różnorodności znaków ekologicznych na produktach spożywczych i kosmetykach,
inwentaryzacja ekoetykietek w pobliskim sklepie,
odczytywanie i interpretowanie informacji zamieszczonych na opakowaniach różnych produktów
spożywczych i kosmetykach,
obliczenie kaloryczności w zależności od masy poszczególnych produktów.
2. Warto ekoznaki rozpowszechnić i zapromować!
przygotowanie plakatów,
podziękowań dla pracowników sklepu, w którym byliśmy na zajęciach,
opracowanie i przygotowanie regulaminu świadomego konsumenta,
wykonanie prezentacji multimedialnej na podstawie zgromadzonej dokumentacji działań
projektowych
Planowany zakres projektu:
wyszukiwanie w Internecie i gromadzenie elementów graficznych do zaproszeń, plakatów i
podziękowań,
dobór programów i wykorzystanie ich narzędzi do edycji tekstu,
wybór papieru ozdobnego,
drukowanie plakatów, podziękowań i regulaminów,
wykonywanie zdjęć, nagrywanie filmów dokumentujących przebieg zadań projektowych.
3. Do dzieła!
makiety ekoznaków,
prezentacja multimedialna,
film,