Page 377 - książka gotowa + okładkastr1 i 4
P. 377

 Podział uczniów na 3 zespoły (każda grupa wybiera lidera i co najmniej jedno zadanie z
     każdej kategorii).

2. Dobór właściwych przyrządów do dokonania dokumentacji ekoznaków umieszczonych na
   produktach spożywczych i kosmetykach.

3. Analiza i dokumentowanie wykonanych zadań
 Zaprojektowanie planszy z ekoznakami najczęściej pojawiających się na produktach
spożywczych i kosmetykach, opracowanie zasad postępowania świadomego konsumenta, przygotowanie
prezentacji multimedialnej dotyczącej znaczenia ekoznaków, nagranie filmu o znaczeniu znaków
ekologicznych na produktach spożywczych i kosmetykach.

Faza II
Sformuowanie tematów i ustalenie zakresu projektów – około 2 godziny.
Hipotetyczne tematy zadań dla grup z każdej kategorii.
1. Co warto wiedzieć o ekoznakach?
Planowany zakres projektu:
 rozpoznanie różnorodności znaków ekologicznych na produktach spożywczych i kosmetykach,
 inwentaryzacja ekoetykietek w pobliskim sklepie,
 odczytywanie i interpretowanie informacji zamieszczonych na opakowaniach różnych produktów

     spożywczych i kosmetykach,
 obliczenie kaloryczności w zależności od masy poszczególnych produktów.
2. Warto ekoznaki rozpowszechnić i zapromować!
 przygotowanie plakatów,
 podziękowań dla pracowników sklepu, w którym byliśmy na zajęciach,
 opracowanie i przygotowanie regulaminu świadomego konsumenta,
 wykonanie prezentacji multimedialnej na podstawie zgromadzonej dokumentacji działań

     projektowych
Planowany zakres projektu:
 wyszukiwanie w Internecie i gromadzenie elementów graficznych do zaproszeń, plakatów i

     podziękowań,
 dobór programów i wykorzystanie ich narzędzi do edycji tekstu,
 wybór papieru ozdobnego,
 drukowanie plakatów, podziękowań i regulaminów,
 wykonywanie zdjęć, nagrywanie filmów dokumentujących przebieg zadań projektowych.
3. Do dzieła!
 makiety ekoznaków,
 prezentacja multimedialna,
 film,
   372   373   374   375   376   377   378   379   380   381   382