Page 375 - książka gotowa + okładkastr1 i 4
P. 375

Faza IV
Podsumowanie projektu podczas zakończenia Szkolnych Zawodów Tour de Ski:
 wręczenie nagród,
 przekazanie podziękowań dla sponsorów,
 pokaz prezentacji dokumentującej realizację projektu.
Efekty końcowe projektu:
1. Wytyczona trasa Szkolnych Zawodów Tour de Ski.
2. Regulaminy:
 korzystania z trasy narciarskiej,
 Szkolnych Zawodów Tour de Ski.
3. Makieta terenu trasy.
4. Prezentacja multimedialna dokumentująca realizacje projektu.

                     Projekt „Znaki ekologiczne” na produktach spożywczych i kosmetykach

Adresaci projektu: uczniowie klas V
Formy i metody pracy: praca grupowa, metoda projektów
Czas realizacji: 4 tygodnie
Cele projektu:
Cel główny: kształtowanie świadomości konsumenckiej
Cele szczegółowe:
Uczeń:
 wyjaśnia znaczenie znaków ekologicznych zamieszczanych na produktach spożywczych i

     kosmetykach,
 uzasadnia potrzebę zamieszczania znaków ekologicznych różnych produktach,
 gromadzi i porządkuje dane,
 odczytuje i interpretuje dane przedstawione za pomocą znaków ekologicznych,
 wyszukuje informacje w różnych źródłach elektronicznych (słowniki, encyklopedie, zbiory

     biblioteczne, dokumentacje techniczne i zasoby Internetu),
 selekcjonuje, porządkuje i gromadzi znalezione informacje,
 wykorzystuje, stosownie do potrzeb, informacje w różnych formatach,
 wykonuje ekoetykiety wykorzystując dowolną technikę,
 przygotowuje dokumentację fotograficzną i filmową o różnorodności znaków ekologicznych

     zamieszczanych na produktach spożywczych,
 dobiera skalę do obliczeń w celu wykonania ekoetykiet,
 poznaje etykiety energetyczne i związane z recyklingiem,
   370   371   372   373   374   375   376   377   378   379   380