Page 375 - książka gotowa + okładkastr1 i 4
P. 375
Faza IV
Podsumowanie projektu podczas zakończenia Szkolnych Zawodów Tour de Ski:
wręczenie nagród,
przekazanie podziękowań dla sponsorów,
pokaz prezentacji dokumentującej realizację projektu.
Efekty końcowe projektu:
1. Wytyczona trasa Szkolnych Zawodów Tour de Ski.
2. Regulaminy:
korzystania z trasy narciarskiej,
Szkolnych Zawodów Tour de Ski.
3. Makieta terenu trasy.
4. Prezentacja multimedialna dokumentująca realizacje projektu.
Projekt „Znaki ekologiczne” na produktach spożywczych i kosmetykach
Adresaci projektu: uczniowie klas V
Formy i metody pracy: praca grupowa, metoda projektów
Czas realizacji: 4 tygodnie
Cele projektu:
Cel główny: kształtowanie świadomości konsumenckiej
Cele szczegółowe:
Uczeń:
wyjaśnia znaczenie znaków ekologicznych zamieszczanych na produktach spożywczych i
kosmetykach,
uzasadnia potrzebę zamieszczania znaków ekologicznych różnych produktach,
gromadzi i porządkuje dane,
odczytuje i interpretuje dane przedstawione za pomocą znaków ekologicznych,
wyszukuje informacje w różnych źródłach elektronicznych (słowniki, encyklopedie, zbiory
biblioteczne, dokumentacje techniczne i zasoby Internetu),
selekcjonuje, porządkuje i gromadzi znalezione informacje,
wykorzystuje, stosownie do potrzeb, informacje w różnych formatach,
wykonuje ekoetykiety wykorzystując dowolną technikę,
przygotowuje dokumentację fotograficzną i filmową o różnorodności znaków ekologicznych
zamieszczanych na produktach spożywczych,
dobiera skalę do obliczeń w celu wykonania ekoetykiet,
poznaje etykiety energetyczne i związane z recyklingiem,