Page 387 - książka gotowa + okładkastr1 i 4
P. 387

 projektowanie karty obserwacji zjawisk fizycznych w edytorze tekstowym,
 wyszukiwanie i selekcjonowanie informacji w różnych źródłach elektronicznych dotyczących

      zjawisk fizycznych: skraplanie, parowanie, krzepnięcie, topnienie,
 porządkowanie i gromadzenie informacji niezbędnych do wykonania określonego zadania - posteru,
 prezentacja multimedialna w programie PowerPoint „Zjawiska topnienia, krzepnięcia, parowania i

      skraplania w przyrodzie”,
 planowanie, opracowywanie i prezentacja zadań projektowych.
Zajęcia techniczne
 temperatura, wykonywanie pomiaru i odczytu za pomocą interfejsu Cobra 4 oraz termometru

      rozszerzalnościowego i elektronicznego,
 wykonanie posteru naukowego na temat zjawisk fizycznych: topnienie, krzepnięcie, skraplanie,

      parowanie,
 obsługa aparatu fotograficznego.

Kolejne fazy realizacji zadania wg metody projektów
Faza I
Wprowadzenie do tematu z zasugerowaniem problemów do rozwiązania - 2 godziny
Wprowadzenie do tematu z zasugerowaniem problemów do rozwiązania.
Kluczowe punkty pogadanki wprowadzającej:
1. Pogadanka na temat zjawisk fizycznych związanych z wymianą ciepła.
2. Dobór właściwych przyrządów do określania wskazanych czynników wpływających na topnienie,

      skraplanie, krzepnięcie i parowanie.
3. Dokumentowanie i analiza wykonanych pomiarów (zaprojektowanie kart obserwacyjnych).
Uczniowie dzielą się na 4 grupy. Wybierają lidera i wstępnie – temat projektu.
Faza II
Sformuowanie tematów i ustalenie zakresu projektów – około 1 godziny
Hipotetyczne tematy projektów dla tych grup, które same nie wybrały tematu projektu po pogadance
wprowadzającej:
1. Co się dzieje kiedy topnieje, krzepnie, paruje i skrapla się?– zmiany temperatury
Planowany zakres projektu:
 rodzaje urządzeń pomiarowych oraz ich dobór,
 pomiar temperatury substancji,
 zapisywanie wyników pomiaru w kartach obserwacji,
 pomiar i zapisywanie temperatury – wykorzystanie interfejsu Cobra 4,
 obliczanie różnicy temperatur,
 stosowanie odpowiednich jednostek do pomiaru temperatury,
   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392