Page 268 - książka gotowa + okładkastr1 i 4
P. 268

sprzyjające          wymienia formy ochrony                formy ochrony p
   środowisku            przyrody,                            Pojęcia: park naro
   przyrodniczemu;                                            przyrody, pomnik
                        podaje co najmniej po jednym         gatunkowa, park k
Uczeń:                   przykładzie poznanych form           obszar chronioneg
4) podaje przykłady      ochrony przyrody w najbliższej       inne, rekultywacja
                         okolicy (park narodowy, rezerwat     recykling.
   miejsc                przyrody, ochrona gatunkowa,
   w najbliższym         pomnik przyrody i inne).              pozytywny i neg
   otoczeniu,                                                   działalności czło
   w których zaszły    Uczeń:                                   środowiska w na
   korzystne            wskazuje przykłady miejsc w
   i niekorzystne                                              negatywny i poz
   zmiany pod              najbliższym otoczeniu,               środowiska na z
   wpływem                 w których zaszły korzystne
   działalności           i niekorzystne zmiany pod                 6. Właściw
   człowieka;            wpływem działalności człowieka.       właściwości sub
Uczeń:
5) podaje przykłady    Uczeń:                                   cukier, sól.
   pozytywnego          wymienia co najmniej trzy             rodzaje mieszan
   i negatywnego                                               właściwości mie
   wpływu                negatywne wpływy środowiska na
   środowiska na         zdrowie człowieka,                     sok cytrynowy,
   zdrowie człowieka;   omawia pozytywny wpływy               rodzaje roztworó
                         środowiska na zdrowie człowieka.      czynniki przyspi
Uczeń:
1) wymienia znane      Uczeń:
                        wymienia właściwości fizyczne
   właściwości
   substancji (woda,     substancji (np. woda, cukier, sól),
   cukier, sól          omawia właściwości fizyczne
   kuchenna) i ich
   mieszanin (ocet,      mieszanin (np. ocet, sok
   sok cytrynowy)        cytrynowy),
                        rozróżnia mieszaniny jednorodne i
                         niejednorodne,
   263   264   265   266   267   268   269   270   271   272   273