Page 394 - książka gotowa + okładkastr1 i 4
P. 394
Po uzgodnieniu z uczniem (grupą uczniów) kolejności czynności i warunków wykonania ćwiczenia
można zezwolić na przystąpienie do realizacji poszczególnych etapów. (za A. Brejnakiem)
Faza V – sprawdzenie
Kryteria oceny Samoocena Ocena Ocena RAZEM
(1 – 5 pkt)
grupy nauczyciela
(1 – 5 (1 – 5 pkt)
pkt)
Czy wybrano odpowiednie urządzenie do
precyzyjnych pomiarów temp. krzepnięcia i
topnienia wody?
Czy źródła, z których korzystano dostarczyły
informacji na temat wpływu ciśnienia
atmosferycznego na topnienie i krzepnięcie wody?
Czy za pomocą zmysłów określono co najmniej
po trzy cechy fizyczne wody i lodu?
Czy za pomocą urządzeń dostępnych w pracowni
określono co najmniej po trzy cechy fizyczne
wody i lodu?
Czy wskazano co najmniej dwa przykłady
zastosowania lodu w życiu codziennym?
Czy materiały użyte do budowy lodówki spełniają
swoje zadanie?
Czy lodówkę turystyczną wykonano zgodnie
z przyjętym planem?
Czy wykonana lodówka sprawdziła się w
praktyce?
Czy urządzenie wykonano estetycznie?
Czy postępowanie wg instrukcji pozwala na
praktyczne wykorzystanie lodówki?
Czy prezentacja umożliwia poznanie tajemnic
wody i lodu?
Maksymalna liczba punktów: 165
Na podstawie łącznej liczby punktów zebranej w tabeli nauczyciel wystawia ocenę końcową
według następującej skali:
165 – 161 pkt. cel
160 – 149 pkt. bdb
148 – 124 pkt. db
123 – 83 pkt. dst
82 – 50 pkt. dop
49 – 0 pkt. ndst
Faza VI – analiza
Jakie trudności napotkałeś podczas wykonywania zadania?
Co byś zrobił inaczej, lepiej, gdybyś wykonał to zadanie jeszcze raz?