Page 394 - książka gotowa + okładkastr1 i 4
P. 394

Po uzgodnieniu z uczniem (grupą uczniów) kolejności czynności i warunków wykonania ćwiczenia
można zezwolić na przystąpienie do realizacji poszczególnych etapów. (za A. Brejnakiem)
Faza V – sprawdzenie

Kryteria oceny                                    Samoocena    Ocena        Ocena     RAZEM
                                                  (1 – 5 pkt)
                                                               grupy     nauczyciela
                                                               (1 – 5    (1 – 5 pkt)

                                                                pkt)

Czy wybrano odpowiednie urządzenie do
precyzyjnych pomiarów temp. krzepnięcia i

topnienia wody?
Czy źródła, z których korzystano dostarczyły
informacji na temat wpływu ciśnienia
atmosferycznego na topnienie i krzepnięcie wody?
Czy za pomocą zmysłów określono co najmniej

po trzy cechy fizyczne wody i lodu?
Czy za pomocą urządzeń dostępnych w pracowni
określono co najmniej po trzy cechy fizyczne

wody i lodu?
Czy wskazano co najmniej dwa przykłady
zastosowania lodu w życiu codziennym?
Czy materiały użyte do budowy lodówki spełniają

swoje zadanie?
Czy lodówkę turystyczną wykonano zgodnie
z przyjętym planem?

Czy wykonana lodówka sprawdziła się w

praktyce?

Czy urządzenie wykonano estetycznie?

Czy postępowanie wg instrukcji pozwala na
praktyczne wykorzystanie lodówki?

Czy prezentacja umożliwia poznanie tajemnic
wody i lodu?

                                                  Maksymalna liczba punktów: 165

Na podstawie łącznej liczby punktów zebranej w tabeli nauczyciel wystawia ocenę końcową

według następującej skali:

165 – 161 pkt. cel

160 – 149 pkt. bdb

148 – 124 pkt. db

123 – 83 pkt. dst

82 – 50 pkt. dop

49 – 0 pkt. ndst

Faza VI – analiza
 Jakie trudności napotkałeś podczas wykonywania zadania?
 Co byś zrobił inaczej, lepiej, gdybyś wykonał to zadanie jeszcze raz?
   389   390   391   392   393   394   395   396   397   398   399