Tytuł
Publikacja z konferencji w Gniewie
Autor
Krzysztof Szulborski, Michał Doroszkiewicz, Mariusz Gachewicz, Mirosław Rynduch
Opis
Poziom wiedzy i umiejętności wielu nauczycieli zawodu niestety jest często bardzo niski. Nieznajomość aktualnie stosowanych technologii, surowców czy organizacji pracy w zakładzie cukierniczym powoduje niskie przygotowanie ucznia do wykonywania w przyszłości zawodu....
Poziom wiedzy i umiejętności wielu nauczycieli zawodu niestety jest często bardzo niski. Nieznajomość aktualnie stosowanych technologii, surowców czy organizacji pracy w zakładzie cukierniczym powoduje niskie przygotowanie ucznia do wykonywania w przyszłości zawodu. Niekiedy zdarza się, że uczeń będący na praktykach zawodowych w zakładzie cukierniczym o wysokim standardzie produkcji, ma o wiele większą wiedzę i rozpoznanie branży niż nauczyciel szkolący. I tu pojawia się konieczność podnoszenia poziomu umiejętności i doświadczenia w poznaniu żywego organizmu, jakim jest dobrze i na wysokim poziomie funkcjonujące przedsiębiorstwo cukiernicze. Takie doświadczenie i wiedzę nauczyciel otrzymać może jedynie przez systematyczne szkolenia dotyczące aktualnej sytuacji rynku branży cukierniczej. Szkolenia powinny mieć charakter dziennych praktyk odbywanych w zakładach o wysokim standardzie produkcji, prowadzonych przez osoby z wysokim poziomem wiedzy i doświadczenia w cukiernictwie. Tylko taki system czynnego uczestnictwa w codziennym funkcjonowaniu zakładu cukierniczego, pozwala nauczycielowi szkolącemu zawodu cukiernika w pełni i na czasie przekazać aktualny rynek branży ciastkarsko-cukierniczej. Często nauczyciel zawodu jest tą jedyną osobą, która prawidłowo ukierunkuje ucznia szkoły zawodowej. Zdarza się, że uczeń odbywa praktyki zawodowe w przedsiębiorstwie cukierniczym o bardzo niskim poziomie wykonywanych wyrobów ciastkarskich. Nie jest w takiej sytuacji obiektywnie ocenić i poznać prawidłowy system działalności branży na rynku konsumenta. Dobrze przygotowany nauczyciel zawodu może w tym pomóc i dać możliwość dopełnienia brakującej wiedzy ucznia.
Numer konkursu
1/POKL/3.4.3/2011
Numer projektu
POKL.03.04.03-00-194/11-00
Nazwa projektu
Patissier & Chocolatier - Mistrzowie Nauczycielom Zawodu
Strona www projektu
http://www.udekerowani.pl
Beneficjent (nazwa)
T.Deker Patissier & Chocolatier s.c.
Lokalizacja beneficjenta (miasto)
Sopot
Słowa kluczowe
publikacja, materiały, konferencja, gastronomia, cukiernictwo