Tytuł
Program praktyk (cz. 2)
Autor
Michał Tkaczyk, Artur Grajber
Opis
Realizacja projektu zakłada przeprowadzenie m.in. 10-ciu dni profesjonalnej praktyki w prestiżowych hotelach i restauracjach na terenie całego kraju. Projekt pozwoli na wypracowanie gotowych rozwiązań dotyczących doskonalenia zawodowego, a także docelowo przyczyni się...
Realizacja projektu zakłada przeprowadzenie m.in. 10-ciu dni profesjonalnej praktyki w prestiżowych hotelach i restauracjach na terenie całego kraju. Projekt pozwoli na wypracowanie gotowych rozwiązań dotyczących doskonalenia zawodowego, a także docelowo przyczyni się do wypracowania skutecznych rozwiązań rozwoju kwalifikacji profesjonalnych NPZ i INPZ w czasie trwania praktyk w nowoczesnych przedsiębiorstwach, pogłębienia wiedzy i umiejętności 260 nauczycieli dotyczących aktualnie stosowanych technologii, sprzętu oraz organizacji w rzeczywistych warunkach pracy przedsiębiorstwa przetwórstwa spożywczego i gastronomicznego. Realizacja projektu z założenia przyczynić ma się do zdobycia dodatkowych praktycznych umiejętności zawodowych.
W związek systemu edukacji i rynku pracy wpisany jest konflikt pomiędzy dynamiczną gospodarką, a inercyjnym systemem edukacji. Jest to istotna bariera rozwoju gospodarczego, szczególnie widoczna w Polsce. Szkoła nie przygotowuje absolwentów do zetknięcia się z rynkiem pracy. Polskie szkoły zawodowe od lat są niedoinwestowane – brakuje w nich nowoczesnych pomocy dydaktycznych, pracowni i warsztatów. Nastąpiła reorganizacja sieci szkół ponadgimnazjalnych, jednakże programy kształcenia zawodowego nadal nie zdołały przybliżyć szkół do przedsiębiorstw.
Przedsiębiorcy nie wykazują większej gotowości współdziałania ze szkołami. Zainteresowanie pracodawców szkolnictwem rośnie, kiedy na rynku pracy nie udaje się łatwo rekrutować określonego rodzaju pracowników. Kształcenie zawodowe nie nadąża za zmianami technologii i organizacji produkcji. Osoby ze stosunkowo aktualną wiedzą i umiejętnościami ze względu na dysparytet płac nie podejmują starań o pracę w szkolnictwie. Starsi nauczyciele, od lat poza praktyką zawodową, najczęściej nie mają okazji do aktualizacji wiedzy.
Numer konkursu
WND.03.04.03-00-208/11
Numer projektu
POKL.03.04.03-00-208/11-00
Nazwa projektu
Nauczyciel gastronomii na drodze rozwoju
Strona www projektu
http://www.nauczycielgastronomii.pl/
Beneficjent (nazwa)
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
Lokalizacja beneficjenta (miasto)
Warszawa
Słowa kluczowe
praktyki dla nauczycieli, kucharz, program praktyk