Tytuł Rekomendacje w zakresie wdrażania i oceny programów doskonalenia zawodowego dla nauczycieli prowadzących kształcenie zawodowe w sektorze turystyki, hotelarstwa i gastronomii
Autor Praca zbiorowa
Opis Rekomendacje w zakresie wdrażania i oceny programów doskonalenia zawodowego mają na celu wskazanie, które obszary doskonalenia zawodowego kadry szkół kształcących na potrzeby branży turystyki, hotelarstwa i gastronomii wymagają modernizacji ze względu na potrzebę... Rekomendacje w zakresie wdrażania i oceny programów doskonalenia zawodowego mają na celu wskazanie, które obszary doskonalenia zawodowego kadry szkół kształcących na potrzeby branży turystyki, hotelarstwa i gastronomii wymagają modernizacji ze względu na potrzebę podnoszenia jakości szkolnictwa. Konieczność sformułowania zaleceń wynika przede wszystkim z tego, że bez właściwego przebiegu procesu doskonalenia zawodowego nauczycieli nie będzie można mówić o skuteczności programów opracowanych przez najwyższej klasy specjalistów. Na niniejsze rekomendacje składają się wnioski płynące z obszernych studiów literaturowych oraz raportów z badań eksperckich przeprowadzonych wśród przedsiębiorców oraz badań z udziałem nauczycieli realizujących program. Analiza dostępnej literatury, obowiązujących aktów prawnych oraz wyników badań prowadzonych przez niezależne instytucje wskazuje najważniejsze potrzeby w obrębie kształcenia zawodowego na potrzeby turystyki, hotelarstwa i gastronomii, a także doskonalenia nauczycieli oraz instruktorów przedmiotów zawodowych. Poznanie opinii uczestników projektu umożliwiło sformułowanie wniosków dotyczących praktycznego wymiaru priorytetowych zmian w systemie doskonalenia zawodowego. Przyjęcie takiej konstrukcji pozwala na wyznaczenie najważniejszych problemów dotyczących funkcjonującego systemu doskonalenia zawodowego kadry szkół zawodowych oraz wprowadzenie działań korekcyjnych ukierunkowanych na poprawę sytuacji.
Numer konkursu 1/POKL/3.4.3/2010
Numer projektu POKL.03.04.03-00-059/10-00
Nazwa projektu Akademia dobrych praktyk. Program doskonalenia zawodowego w przedsiębiorstwach dla nauczycieli kształcenia zawodowego w sektorze turystyki, hotelarstwa i gastronomii
Beneficjent (nazwa) Wyższa Szkoła Kultury Fizycznej i Turystyki im. Haliny Konopackiej w Pruszkowie
Lokalizacja beneficjenta (miasto) Pruszków
Słowa kluczowe turystyka, hotelarstwo, gastronomia, poradnik, doskonalenie